Ondernemersverhaal achter De Pindakaaswinkel
7
jun
'20
Ondernemersverhaal achter De Pindakaaswinkel

De meest gestelde vraag aan mij is: “Hoe kom je op het idee om een pindakaaswinkel te beginnen?”

Dit is mijn verhaal die aan de keukentafel is begonnen (en waar heel veel pindakaas is gemaakt). Hoe vanuit minimale middelen, maar met heel veel enthousiasme en tijd De Pindakaaswinkel is geworden tot wat het nu is. 😊

Ik ben gek op pindakaas! Het korte antwoord op bovenstaande vraag is dat vanuit daar alles is ontstaan. Als boerenzoon at ik elke dag pindakaas, het was (en is!) mijn favoriete broodbeleg en ik combineerde het met van alles. Toen er chocolade met karamel en zeezout op de markt kwam, fantaseerde ik over een pindakaas met karamel en zeezout, die moest wel heerlijk zijn! Al in 2015 liep ik rond met het idee van 10 smaken pindakaas. Ik dacht: als ik 10 smaken maak, zit er vast 1 tussen die lekker is. Dat zou al top zijn! Met die smaak zou ik dan naar de supermarkten kunnen gaan. Dat was mijn plan.

Een jaar voordat ik open ging met De Pindakaaswinkel had ik al heel wat pannetjes met karamel stukgeslagen (die karamel bleek lastig uit de pan te komen zonder hamer 😊) maar uiteindelijk niet echt doorgepakt, ook met de angst van eerdere mislukkingen op zak. Voor De Pindakaaswinkel was ik met vrienden een fruitboerderij in Colombia en saladebarren in Amsterdam gestart. Deze ondernemingen liepen beide niet goed af en ik had nog veel te leren. Één van de belangrijke lessen die ik daaruit wel meenam is: wat je ook gaat doen, zorg dat mensen het echt lekker vinden! Goed voor de aarde en gezond is belangrijk, maar als het niet door veel mensen lekker gevonden wordt blijft het altijd een hele strijd om echt iets succesvol neer te zetten.

Pas toen ik woonruimte kreeg in Amsterdam begon het idee van een pindakaaswinkel weer te leven, dit was in 2016. Mijn appartement kwam aan een kant uit op een winkelstraat en was bestemd als kantoor / tweede woonruimte. Met de support van mijn toenmalige vriendin besloot ik hier De Pindakaaswinkel van te maken, met als gedachte om pindakaas als juweel te presenteren. Pindakaas lijkt heel normaal en is in Nederland overal te vinden, maar is eigenlijk extreem bijzonder: pindakaas is goed voor jou, goed voor onze aarde én super lekker! Daarom: De Pindakaaswinkel, pindakaas op het voetstuk dat het verdient!

Iedereen die ik mijn plannen voor De Pindakaaswinkel vertelde zei ‘ja hoor’, of moest lachen en zelf wist ik ook nog niet precies wat ik ervan moest denken. Ik heb toen, om gewoon maar te kijken, de naam De Pindakaaswinkel op de ruit van de winkel in de Czaar Peterstraat geplakt. De Pindakaaswinkel had op dat moment wel twee dingen die ons interessant maakten. We waren de eerste met pindakaas in meerdere smaken en de eerste met een heuse pindakaaswinkel. Dit werd vrij snel opgepakt door een grote blog en toen ontplofte het. Alle radiostations, veel kranten en tijdschriften klopten bij De Pindakaaswinkel aan. Er was nog geen pot verkocht, maar De Pindakaaswinkel had al meer dan 5.000 volgers op Facebook. Indertijd had Calvé 6.000 volgers, dus De Pindakaaswinkel was direct naar de pindakaastop gestegen 😉. Wat ook duidelijk was: Nederland houdt van pindakaas! Op dat moment had ik nog maar 7 van de 10 recepturen af. Hier ben ik als een speer mee aan de slag gegaan en een paar maanden later kon met hulp uit alle kanten de winkel worden geopend. Aan De Pindakaaswinkel heeft geen groot bureau meegedacht, alles is vanuit mijn familie, vrienden en onze volgers op Facebook en Instagram gekomen. Denk hierbij aan de inrichting en het maken van de winkel, of bijvoorbeeld het merk PINDABAAS. De Pindakaaswinkel is een ode aan de pinda geworden!

Onze hardlopers:

Winkelmand0
Je winkelmand is (nog) leeg
Doorgaan met winkelen