Zelf pindakaas maken in 6 eenvoudige stappen, de lekkerste en gezondste!

Van pinda tot pindakaas: zelf pindakaas maken!

Hoe meer lekkere en gezonde pindakaas er wordt gegeten hoe beter vinden wij; pindakaas op het voetstuk dat het verdient! Daarom hier het recept en bereidingswijze in 6 duidelijke stappen. Zelf pindakaas maken is super makkelijk, nog zoiets moois van pindakaas : )

Wat heb je nodig:
– 400 gram pinda
– 1 eetlepel kokosolie (zonnebloemolie of olijfolie mag ook)
– Indien gewenst: snufje zeezout (mini theelepel)
– Indien gewenst: je favoriete combinatiesmaak, bijvoorbeeld sambal of hagelslag

 Stap 1: De pinda’s

Helaas zijn de lekkerste pinda’s voor het pindakaas maken, zogenaamde runner type (heel kleine pinda’s), zeer moeilijk te verkrijgen. Je hebt kans dat een notenspeciaalzaak ze heeft maar zelfs daar is het lastig. Als je er toch bent vraag dan ook direct om ongebrande pinda’s, dan heb je de ultieme basis voor de lekkerste pindakaas te pakken.

 Stap 2: Het roosteren

Ongebrande pinda’s mag je 16 minuten op 180 graden branden, op een vlakke bakplaat. Iets korter of langer kan, hangt er vanaf hoe donker gebrand je lekker vind, experimenteer hier mee. Normale pinda’s die al gebrand zijn mag je evengoed nog even 5 minuten op 180 graden op een bakplaat nabranden, meestal zijn  ze licht gebrand en sowieso geeft het een lekkerdere smaak als ze vers gebrand zijn. Zelf vinden wij donker geroosterd het lekkerst. Let op, haal ze er tijdig uit want ze garen nog zeker 5 minuten na en worden dus ook nog donkerder/ gebrander.

 Stap 3: Het malen/ blenden

Als je thuis een vijzel hebt kun je de pinda’s echt volledig malen, dan is de pindakaas het super smooth. Bij het blenden of in de keukenmachine heb je eigenlijk allemaal minuscule stukjes pinda maar is ook heel lekker. Voeg in dat geval eerst de olie en eventueel het zout toe, dan geleidelijk de pinda’s. Maal de pinda tot het een volledige egale massa is, in de keukenmachine of blender zal dit ongeveer 7 minuten duren.

 Stap 4: Het mengen

Wil je nog een ingrediënt toevoegen doe dit dan nu. Roer het er goed doorheen en bedenk dat heel veel ingrediënten bij elkaar het over het algemeen niet lekkerder maken, ook veel van 1 ingrediënt is over het algemeen niet lekker. Probeer beetje bij beetje of het nog lekker is. Wil je wat inspiratie opdoen? Probeer ons testpakket met 10 verschillende smaken. Heb je een topper, laat het ons vooral weten 😉

 Stap 5: De perfecte afronding na het pindakaas maken

Zelfgemaakte pindakaas is het allerlekkerst op een snee brood dat net uit de oven komt met een dikke laag roomboter, phoeh! Je hebt net een pot pindakaas gemaakt die:
*geen palmolie bevat
*zoutarm is
*geen stabilisatoren bevat
*geen suiker bevat.

Na gedane arbeid is het goed rusten!

 Stap 6: Houdbaarheid

mini potje pindakaas

Bewaar het in een goed afsluitbare pot! Let er goed op dat zelfgemaakte pindakaas een stuk minder lang houdbaar is dan gekochte pindakaas. een maand is ongeveer de grens. De smaak is snel wat muffig, sowieso is het vers het lekkerst. Wil je het toch wat langer bewaren zet het dan goed in de koelkast weg, dat rekt de levensduur met een week.