0
Klantbeoordelingen: (9,8/10)
232.501 mensen gingen je voor!
klok voor 14:00 besteld, morgen in huis

Pindakaaswinkel Leiden

Haarlemmerstraat 123,

2312 DN

Leiden
  • Maandag 12:00 – 18:00
  • Dinsdag 10:00 – 18:00
  • Woensdag 10:00 – 18:00
  • Donderdag 10:00 – 21:00
  • Vrijdag 10:00 – 18:00
  • Zaterdag 10:00 – 18:00
  • Zondag 12:00 – 17:00
Plan een workshop

Specialiteiten Speurtocht Leiden

Stadswandeling langs unieke delicatessen winkeltjes en de allermooiste plekjes van Leiden. Deze wandeling is ideaal om in een notendop de allermooiste plekjes van Leiden te ervaren en daarnaast ook kennis te maken met de allerleukste specialiteiten winkeltjes die open zijn. Tijdens deze toffe speurtocht zijn er pinda potjes met een letter verstopt, deze vormen samen één woord. De hints verwijzen naar het winkeltje waar de pot in de etalage staat. Veel succes en tot in De Pindakaaswinkel, waar een unieke Pindakaas proeverij en een toepasselijk presentje op jullie wacht.

De wandeling start bij de Morspoort in Leiden.

Rond 1611 is deze stadspoort als houten bouwwerk opgericht. De stenen poort is in 1669 in maniëristische stijl opgetrokken. De poort, met achtkantige koepel, deed lang dienst als gevangenis. De naam is afgeleid van De Morsch, het drassige weidegebied buiten Leiden. Wist je dat Leiden ooit acht stadspoorten had? De Zijlpoort en de Morspoort zijn als enige bewaard gebleven. De andere poorten werden in de 19e eeuw gesloopt bij stadsuitbreidingen. De Morspoort heette vroeger de Galgpoort, omdat hij naar het Galgeveld voerde. 

Loop van het kanon naar het water en ga voor het water linksaf richting de Molen De Put.

Deze houten korenmolen dankt zijn naam aan molenaar Jan Jansz Put, eigenaar van deze standerdmolen die in de 17e eeuw op deze plek stond. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd een replica gebouwd nadat de molen was afgebrand. Rembrandts familie had trouwens een soortgelijke molen bij de Weddesteeg. Naast de molen ligt de Rembrandtbrug, een dubbele houten ophaalbrug. De brug is vernoemd naar de schilder Rembrandt van Rijn, die in het verlengde van de brug aan de zuidzijde werd geboren en opgroeide.

Loop over de brug en kijk vooral even naar links, dan heb je een fantastisch uitzicht op de historische woonschepen en de Stadstimmerwerf in de oude haven.

Het trapgevelhuis uit de 17e eeuw, met de rood-witte luiken, was vroeger een stadstimmerwerf. In dit gebouw woonde en werkte de stadstimmerman. De rijk gedecoreerde trapvleugel aan de rechterzijvleugel was zijn woonhuis, terwijl links de werkplaats en graanopslag was. Na een grondige restauratie eind 20ste eeuw is het pand ingericht voor de huisvesting van 33 bejaarden. In het Galgewater werden misdadigers opgehangen en tentoongesteld. Het is tegenwoordig een haven met historische schepen.

Als je rechtdoor loopt zie je rechts de Rembrandtplaats met het Rembrandt monument.

Rembrandt van Rijn werd geboren in 1606 (Weddesteeg 27), nog net binnen de middeleeuwse stadsgrenzen. Het huis is verdwenen en de omgeving sterk veranderd, alleen het monument herinnert nog aan deze Hollandse Meester. Op het plateau staat een jongeman met een schildersezel, geïnspireerd op het zelfportret van Rembrandt in zijn Leidse atelier uit 1629. De man draagt hedendaagse kleding, maar draagt een 17de-eeuwse witte kraag en lijkt een beetje op de jonge Rembrandt. Hij kijkt naar de schildersezel met daarop een reliëf van een zelfportret van Rembrandt. Aan de muur tegenover hem hangt ook een portret van Rembrandt, in keramiek.

Aan het einde van de Weddesteeg ga je rechts en gelijk weer links de Rembrandtstraat in. Ga over de brug en daarna gelijk links. Na ca. 100m zie je de witte Doelenpoort.

Deze zandstenen poort is gebouwd in 1645, heeft Dorische halfzuilen en is versierd met wapens en oorlogsattributen. Bovenop de poort staat Sint-Joris met de draak. Het gaf toegang tot de Doelen, het oefenterrein van twee Leidse schuttersgilden met verenigingsgebouwen en schietbanen. Het waren gewapende burgers die hier verbleven en oefenden. Zij verdedigden de stad in oorlogstijd en speelden een belangrijke rol bij het handhaven van de openbare orde. In de 19de eeuw werd het Doelenterrein een legerkazerne. Het gebouw naast de poort, het Arsenaal, was onderdeel van deze kazerne. Nu is het een onderdeel van de Leidse universiteit.

Hint pot 1: Hier werkt een Fries die midden in de nacht opstaat.

Loop langs de Groenhazengracht naar het Rapenburg en sla rechtsaf.

Dit was lang de voornaamste gracht in Leiden, wat je goed kunt zien aan de rijkversierde gevels. Op nummer 45 bevindt zich een bekend studentenhuis, hier woonde vanaf 1956 kroonprinses Beatrix toen ze sociologie studeerde. De eigenaar was een medewerker van de universiteit en Koningin Juliana vond het prettig dat haar dochter bij een gezin woonde. Beatrix is echter niet de enige die op het Rapenburg heeft gewoond, ook Koning Willem Alexander heeft hier gewoond met zijn jaarclubgenoten op nummer 116. Aan het Rapenburg kijkt men nauwelijks meer op van een student met blauw bloed, een aantal nazaten van Willem van Oranje hebben hier ook gewoond.

 Loop langs de Hortus Botanicus en de Academie, neem de tweede brug links en sla de Kloksteeg in, een supergezellig straatje met leuke restaurantjes.

De Hortus is de oudste botanische tuin van Nederland en is aangelegd in 1590 voor onderzoek naar geneeskrachtige planten. Deze prachtige tuin heeft een grote collectie met exotische plantensoorten uit Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika. Wist je dat de eerste tulp in Nederland hier vijf eeuwen geleden werd geplant?

Het oudste gebouw en het hart van de Universiteit van Leiden is het Academiegebouw. Een oorspronkelijk klooster uit de 15de eeuw. Ondanks diverse verbouwingen is de neogotische stijl altijd intact gebleven. Er worden nog steeds colleges gegeven en het wordt gebruikt voor afstudeerplechtigheden, oraties en promoties. In het zweetkamertje hebben o.a. Winston Churchill, Nelson Mandela en onze koning en zijn moeder destijds de uitslag van hun examen afgewacht en hun handtekening op de muur gezet.

Op de hoek van het Rapenburg en de Kloksteeg zit Barrera, een knus bruin café. In dit pand woonde de Soldaat van Oranje, het is erg populair bij studenten en echte ‘Leienaren’.

Loop linksom langs de Pieterskerk.

Deze prachtige historische kerk van 81m lang is de oudste in Leiden en stamt uit de 12e eeuw. In het Evangelie van Matteus zegt Jezus tegen Sint-Pieter: “Ik zal u de sleutels geven van het Koninkrijk der hemelen”, Leiden heeft hier haar bijnaam Sleutelstad aan te danken, net als het stadswapen. Je ziet er eeuwenoude monumenten en gedenkstenen, waaronder het graf van de beroemde kunstschilder Jan Steen en de secretaris van Willem van Oranje, hij is de bedenker van het Wilhelmus. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de kerk gebruikt als onderduikplek.

Op nummer 6 zit Gravensteen, dit was eeuwenlang een gevangenis. Op het plein werden talloze doodvonnissen ten uitvoer gebracht.

Loop nog een stukje door om de kerk en sla linksaf de Pieterskerk-Choorsteeg in.

Hint pot 2: Spaanse passie met smaak in hartje Leiden.

Geniet van de leuke uitstraling van dit steegje en loop richting de Breestraat.

Rechts zie je het imposante Stadhuis, de renaissancegevel stamt uit 1600. Links van de trappen zie je een gevelsteen met een gedicht over het beleg van Leiden, het aantal letters komt precies overeen met de 129 dagen dat het beleg duurde.

Steek het zebrapad over, ga naar links en neem de tweede steeg rechts. Aan het einde van deze steeg staat de Waag.

Voordat je de Mandenmakerssteeg ingaat loop je langs het Vintage warenhuis, sta vooral even stil bij de moderne kunst in de etalages. Aan de rechterkant in de steeg is het nieuwe gedeelte van de Waag met glas overkapt. Op een wand staat een prachtige collectie weegschalen. Als je doorloopt kom je bij de oude Waag, op deze plek konden de handelaren hun goederen laten wegen. Zo kon de stad accijnzen heffen en de kwaliteit controleren.

Sla linksaf de Aalmarkt op.

Hint pot 3: Hieper de Pieper!! Hier wordt de olie tot biodiesel gerecycled.

Als je de pot met letter hebt gevonden ga je weer terug, richting de Vismarkt. Na het Vintage warenhuis sla je rechtsaf de Maarsmansteeg in.

Hint pot 4: Hier smelten ze de kazen terwijl je al schommelend erg high wordt van een Tos-Tea.

Loop, nadat je de letter hebt gevonden, weer terug richting de Vismarkt en sla rechtsaf.

Als je geluk hebt zie je een indrukwekkende fontein, dit was om de visverkopers op de markt van zuiver water te voorzien. Wel zo hygiënisch! Als het koud is wordt de fontein ingepakt, dat is omdat de steensoort niet goed bestand is tegen vorst.

Op de achtergrond zie je al de prachtige Korenbrug, waar vroeger het graan vanaf de boten werd verhandeld en opgeslagen. De brug werd gebouwd om de schuiten met koren droog te houden bij slecht weer. Je vindt hier drie standbeelden van marktkooplui, waaronder een lakenverkoper. Langs deze gracht is op elke woensdag nog steeds een supergezellige markt.

 Loop rechtdoor naar de Botermarkt en let goed op de volgende hint!

Hint pot 5: Hier wordt een afrodisiacum nog met de hand gemaakt met veel liefde en passie. Ze hebben zelfs onweerstaanbaar lekkere schoenen.

Steek het smalle Sint Sebastiaansbruggetje over, vanaf deze plek heb je een fenomenaal uitzicht op de Korenbrug.

Hint pot 6: Hier kom je Méthusalem, Salmanazar en Balthazar tegen. Exclusieve kelderschatten, maar ook wat voor een studentenknip.

Loop de Beschuitsteeg in, ga aan het einde rechts en loop een rondje om de Hooglandse Kerk.

Je komt langs het American Pilgrim Museum, tegenover de klokkentoren van de Hooglandse Kerk. Wist je dat de Pilgrim Fathers 12 jaar in Leiden woonden voordat zij naar de VS vertrokken? Zij worden gezien als één van de belangrijkste grondleggers van de VS. Je kunt in dit kleine huis zien hoe zij tot 1620 leefden. Het huis stamt uit 1365 en heeft een Middeleeuws interieur. Tegenover de ingang van de kerk ligt één van de mooiste straten van Leiden, ooit liep hier een gracht, maar deze is gedempt omdat het vervuilde water een hevige stank veroorzaakte. De bouw van deze imposante, laatgotische kruisbasiliek is merkwaardig. Het lage schip past niet bij het hoge koor en het dwarsschip. Dit komt doordat, door allerlei tegenslagen, de bouw nooit is afgemaakt. Geniet van de grote raampartijen, gotische versieringen en het breedste Gotische dwarsschip ter wereld.

 Je komt weer terug in de Nieuwstraat, sla nu rechtsaf. Kijk, voordat je de Burchtpoort doorgaat, nog even in de Burchtstraat. Hier vind je allerlei leuke boetiekjes.

De witte toegangspoort is van zandsteen gemaakt, hiervoor moest een huis worden gesloopt. De toegangspoort wordt geflankeerd door twee torens met kantelen en is verfraaid met het stadswapen. De Burcht staat op een motte, een kunstmatige heuvel, en maakte deel uit van het motte kasteel. Hier heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Rond 1000 is het gebouwd om de Leidenaren bescherming te bieden tijdens de oorlog. Het is één van de oudste in Nederland. De muren zijn 6,2m hoog en 85cm dik.

 Loop via het Van der Sterrepad richting de Oude Rijn en sla daar linksaf.

Hint pot 7: Leeftijd is heel belangrijk in deze middeleeuwse kelder.

Loop richting de Sint Jansbrug, sla rechtsaf de Donkersteeg in en ga aan het einde links. Na ca. 50m zie je de vier ionische witte pilaren van de Hartebrugkerk.

Deze opvallende kerk is gebouwd in 1836, in neoclassicistiche stijl. Als je goed kijkt zie je het ‘oog’, dat het alziend oog voorstelt. De kerk is vernoemd naar de destijds ervoor gelegen Hartebrug. Midden in de drukte is het een plaats voor rust en stilte. Het had weinig gescheeld of deze kerk was eind jaren zeventig van de vorige eeuw ten prooi gevallen aan de slopershamer omdat de Bijenkorf graag op die plek een nieuw warenhuis wilde bouwen.

Hint eindpunt: “Hier vind je de allerlekkerste pindakaas van het land”.

“Mensen blij maken met de allerlekkerste pindakaas, die ook nog eens heel goed voor iedereen èn onze aarde is!”

Tijdens een bezoek aan De Pindakaaswinkel in Leiden krijgt je alle ‘Stories behind the peanut’ te horen van enthousiaste medewerkers die vol passie vertellen hoe de producten gemaakt worden. Er zijn 10 verrassende smaken en wisselende smaken, dat houdt het lekker spannend! Kun je geen keuze maken? Geen noot!! Je mag alle smaken proeven in de winkel en je kunt je eigen pakketje met verschillende mini’s maken, hoe leuk is dat?!!

Verder worden er superleuke cadeautjes verkocht zoals kookboekjes met heerlijke pindakaas recepten, pindasokken, serveerplankjes, handige lepels, tè gekke sweaters, T-shirts, rompertjes en tassen met grappige teksten.

Heb je de smaak al te pakken? Binnenkort kun je ook allerlei verse pindakaasbaksels meenemen van onze ‘Pindakaas To Go bar’. Dat wordt smullen!!

Monica

storemanager Leiden

Winkelmand
Je winkelmand is (nog) leeg
Doorgaan met winkelen