Deze site heeft beperkte ondersteuning voor jouw browser. We raden aan over te schakelen naar Edge, Chrome, Safari of Firefox.

4.8 sterren op Google!

Voor 14:00 besteld is vandaag verzonden!

Jouw bestelling krijgt gratis verzending Nog 39 voor gratis verzending!

Winkelwagen 0

Jouw bestelling krijgt gratis verzending Nog 39 tot gratis verzending!
Geen producten meer beschikbaar voor aankoop

Producten
Combineer met

Bij vragen of opmerkingen kan je mailen naar anna@depindakaaswinkel.nl

Subtotaal Gratis
Verzendkosten, taxes en kortingen worden verrekend bij de check-out

Van pindakaaspot tot glasbak: De reis van glasrecycling

Lege potjes pindakaas

Van pindakaaspot tot glasbak: De reis van glasrecycling

Hergebruiken of toch beter recyclen? Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt met je lege pot pindakaas wanneer je deze weggooit, of waarom je pot geen statiegeld heeft? In dit artikel leggen we uit waarom sommige producten wel statiegeld hebben en andere niet, wat er precies gebeurt met zowel statiegeldflessen als glazen potten uit de glasbak, en waarom De Pindakaaswinkel de lege pindakaaspotten niet zelf inzamelt en hergebruikt.  

Waarom hebben sommige verpakkingen statiegeld en andere niet?

Producten die vooral buitenshuis of onderweg gebruikt worden, zoals bier of frisdrank, belanden vaak in de natuur. Door statiegeld te heffen op deze producten, leveren consumenten ze sneller in. In 2022 werd er een update gepubliceerd die aantoonde dat er 76% minder plastic flesjes in het zwerfafval zaten in de eerste helft van 2022 vergeleken met dezelfde periode in 2021. Producten zoals pindakaas worden voornamelijk thuis gebruikt, waardoor de kans dat de verpakking in de natuur belandt kleiner is. Daarnaast is het statiegeldsysteem vooral ontworpen voor de efficiënte reiniging van bier- en frisdrankflessen. Pindakaaspotten zijn niet geschikt voor dit systeem.  

Wat gebeurt er met statiegeldverpakkingen?

Als flessen of blikjes nog goed zijn, kunnen ze opnieuw gebruikt worden. Ze worden schoongemaakt, gecontroleerd op schade en opnieuw gevuld. Dit is duurzaam, omdat er geen nieuw glas hoeft te worden gemaakt. Glazen flessen kunnen meerdere keren worden hergebruikt voordat ze uiteindelijk gerecycled moeten worden. Zelfs als een glazen fles beschadigd of niet geschikt voor hergebruik is, wordt deze gerecycled. Dit proces verloopt hetzelfde als bij de glasbak.  

Hoe werkt glasrecycling?

Wanneer je een glazen pot of fles in de glasbak gooit, wordt het glas naar een recyclingfabriek gebracht. Hier wordt het glas gesorteerd op kleur: wit, bruin en groen glas worden apart gehouden. Vervolgens wordt het glas schoongemaakt en verhit tot meer dan 1500 graden Celsius. Bij deze hoge temperatuur smelt het glas en kan het opnieuw worden gegoten in allerlei vormen. Het mooie aan glas is dat het eindeloos gerecycled kan worden zonder kwaliteitsverlies. Dit duurzame proces zorgt ervoor dat we minder grondstoffen nodig hebben om nieuw glas te maken.  

Waarom hebben glazen potten zoals die van pindakaas geen statiegeld?

Hoewel glas eindeloos gerecycled kan worden, is het recyclingsysteem via de glasbak zeer efficiënt. Het hergebruiken van glazen potten op grote schaal kost veel tijd, energie en mankracht. Daarom is het duurzamer om de potten in de glasbak te gooien. Daarnaast hebben glazen potten, zoals die van pindakaas, geen statiegeld omdat ze voornamelijk thuis worden gebruikt en er minder kans is dat ze in de natuur terechtkomen.  

Wat de consument het beste kan doen om zo duurzaam mogelijk te zijn

Wil je duurzaam omgaan met je lege pindakaaspot? Het beste wat je kunt doen is hem hergebruiken! Je kunt je potje gebruiken om er eten in te bewaren, als voorraadpotje of zelfs als knutselproject. De allerbeste optie? Neem je lege potje mee naar een van onze winkels en laat hem vullen met heerlijke pindakaas. Zo hoef je geen nieuwe pot te gebruiken, geniet je van verse pindakaas en krijg je ook nog eens korting! Dus, de volgende keer dat je je pot pindakaas op hebt, hoef je je geen zorgen te maken over het weggooien ervan. Hoewel er geen statiegeld op onze pindakaaspotten zit, wordt het glas op een duurzame manier gerecycled via de glasbak. Zelf inzamelen en hergebruiken klinkt leuk, maar in de praktijk is het recyclen van glas via de glasbak veel efficiënter en duurzamer. Wil je echt groen bezig zijn? Hergebruik je potje voor opslag of vul hem opnieuw bij ons in de winkel. Zo draag je bij aan een schonere planeet, één potje pindakaas tegelijk! --- Geschreven door Thibaut de Wild