Wij zijn mega fan van pindakaas, maar niet van palmolie! Palmolie wordt vaak gebruikt om pindakaas smeuïg te maken. Benieuwd waarom wij kokosolie gebruiken in plaats van palmolie? De 4 redenen lees je hieronder.
1. Verdwijning van ons regenwoud
Elke minuut verdwijnen zo’n 50 voetbalvelden aan regenwoud. Dat is verschrikkelijk snel! Helaas is palmolie hier een grootverbruiker van. Regenwoud wordt gebruikt omdat deze grond rijk is aan nutriënten. Daarom hoeft er minder (kunst) mest op het land aangebracht te worden. Dit geeft de boeren een kostenvoordeel. Het lijkt ver weg, maar de lucht in Nederland wordt ook gezuiverd door de regenwouden. Kokosolie kan op veel nutriënt armere gronden groeien. Wel is de productie van kokosolie per hectare ongeveer de helft ten opzichte van palmolie.
2. Uitputting van de grond
Na 15 tot 20 jaar is de grond die gebruikt wordt voor palmolie productie, min of meer aan zijn einde. Wat er dan overblijft is een verzuurde aarde waar bijna niets op kan groeien. De grond wordt verwaarloosd achter gelaten, wat natuurlijk erg zonde is. Kokosolie kan zo’n 60 jaar worden gewonnen en de grond blijft relatief constant.
3. Vervuild afvalwater
Palmoliefabrieken produceren veel afvalwater met hoge concentraties vervuiling. Dit water mag officieel niet worden gedumpt in de rivier, maar de praktijk is anders. Dit water richt veel schade aan, onder andere in de oceanen. Het proces van kokosolie is veel minder chemisch en zwaar.
4. Veel chemicaliën
In de palmolieplantages wordt veel gespoten tegen ongedierte. Onze kokosolie is geteeld zonder chemicaliën.
Kortom, doe ons maar kokosolie! : )